16 december

2000: NASA meddelar att det finns ett hav under den istäckta ytan på Jupiters måne Ganymedes.


1977: Första filmen om Stjärnornas krig har svensk premiär.

1974: Mott The Hoople spricker när Ian Hunter och Mick Ronson slutar. De övriga i bandet fortsätter under det förkortade namnet Mott.

1960: George Harrison körs iväg hem från Västtyskland när polismyndigheterna konstaterat att han inte uppfyllde den lag som sade att man måste vara minst 18 år för att uppträda efter midnatt. Sedan oktober hade Beatles spelat på Bruno Koschmiders klubb Kaiserkeller i Hamburg, men när konkurrerande klubben Top Ten (där de framträtt redan i augusti) fick över dem genom att bjuda mer pengar lär Koschmider ha angett Harrison för polisen. Senare under månaden åkte även Paul, John, Pete och Stuart hem till Liverpool.

1957: I Sverige sänds för första gången ett radioprogram med ungdomsmusik. Programtiteln var "Spisarparty" med underrubriken "delvis Presley, delvis jazz". Av knappt 30 låtar i varje program var ungefär en tredjedel rockmusik.

1946: Benny Andersson, musiker och medlem i ABBA, föds.

1944: Orkesterledaren Glenn Miller dör, 40 år gammal.

1940: En av Sveriges främsta medeldistanslöpare, Olle Möller, häktas i Stockholm för mordet på 10-åriga Gerd Johannson. Hon var strypt och hade utsatts för en ofullbordad våldtäkt. Fallet blir ett av de mest uppmärksammade och omdiskuterade i svensk rättshistoria. Olle Möller döms sedermera mot sitt nekande och på indicier till 10 års straffarbete. Målet går genom tre instanser ända upp till Högsta domstolen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback